Social Icons

Síguenos en Twitter Siguenos por RSS

dijous, 8 de gener del 2015

Anàlisi de l'avortament a Espanya (Any 2013)



108.690, no no és el número de la loteria de nadal de l'any, és la xifra d'avortaments provocats produïts l'any 2013 a l'estat espanyol. 

Les xifres les va donar el Ministeri de Sanitat, serveis socials i igualtat mitjançant l'informe "Interrupción Voluntaria del Embarazo Datos definitivos correspondientes al año 2013"  . 

Els mitjans de comunicació van donar la notícia només fixant-se amb el número absolut d'avortaments en relació a l'any anterior, o sigui que l'any 2013 es van produir 3.700 avortaments menys que l'any 2012.  Fins i tot així ho titulava la premsa conservadora com l'ABC.  Val a dir que la xifra d'avortaments any rere any passa sense gaire atenció en els mitjans ni en la opinió pública, és com quan s'anuncia el nombre d'immigrants que han mort intentant arribar al país, una xifra més.


A nosaltres ens agradaria analitzar algunes dades de l'informe, fet que casi mai es fa, simplement es donen les dades absolutes i es genera un titular.
Per ser exactes i estadísticament parlant, el nombre absolut d'avortaments no ens diu tota la realitat. 
El nombre absolut sempre s'ha de posar en relació a la població que fa referència, per tant en aquest cas ens hem de fixar en el percentatge d'avortaments per cada 1.000 dones en edat fèrtil ( de 15  a 44 anys). També s'ha de fer l'anàlisi en relació als naixements que hi ha hagut al llarg de l'any. Per tenir el percentatge d'avortaments per cada naixement que es produeix.

Font: Elaboració propia a partir de l'INE i Ministerio de Sanidad Servicios Sociales e Igualdad

Per tant doncs, observem que la taxa d'avortament per cada 1.000 dones l'any 2013 va ser de 11,74, una taxa inferior a la del 2012 però amb taxes casi similars d'abans del 2010 quan va entrar la llei Aído d'avortament lliure. Cal recordar que el rècord d'avortaments a Espanya tant en nombres absoluts com en percentatge va ser l'any 2011 en plena aplicació de la llei d'avortament lliure.
Podem observar també com cada any la població femenina en edat fèrtil va disminuint, així com el nombre de naixements. Per tant, observem que la incidència dels avortaments respecte els naixements es manté constant des de l'aprovació de la llei d'avortament lliure, o sigui per cada 4 naixements, tenim 1 avortament provocat.

Si anem més a fons a les dades podem observar els tipus de mètodes anticonceptius utilitzats en la relació sexual prèvia a l'embaràs:

Font: Elaboració propia a partir de Ministerio de Sanidad Servicios Sociales e Igualdad

És curiós veure com cap mitjà de comunicació ni la opinió pública es fa ressò d'aquestes dades. Amb les dades davant, estaríem parlant que a Espanya constantment (almenys els últims 3 anys) cada any hi ha 37.000 dones que  es queden embarassades i avorten i que declaraven no haver utilitzat  mètodes anticonceptius. Per altra banda més de 20.000 dones també constantment al llarg dels anys no consta que hagin utilitzat mètodes anticonceptius. 

Per altra banda, si observem el número d'avortaments anteriors a partir de l'aprovació de la llei d'avortament lliure (any 2010), observem que l'únic valor que disminueix en percentatge , és el de les dones que van avortar i que anteriorment no ho havien fet. Per altra banda, el més preocupant és que TOTS els altres casos van en augment al llarg dels anys. Per tant, s'incrementa cada any el percentatge de dones que havien avortat una vegada anteriorment o més. 

Si ens fixem la distribució territorial dels avortaments provocats que es van dur a terme l'any 2013 a Espanya, observem que Catalunya ha estat en els últims anys i actualment, capdavantera en nombre d'avortaments i en percentatge, l'any 2013 només superada per la Comunitat de Madrid:


Per tant doncs una mala notícia per Catalunya i per la resta de l'Estat espanyol . Un estat espanyol que té la taxa de fertilitat més baixa de tota la Unió Europea .

Per tant doncs podríem dir que:

- Que el nombre en números absoluts d'avortaments hagi disminuït en els últims 2 anys, no deixa de ser una petita bona notícia, ja que en relació al percentatge de dones en edat fèrtil és una disminució molt mínima. Espanya l'any 2015 ja tindrà més defuncions que naixements  , és un sucidi demogràfic  i social tenir més de 100.000 avortaments cada any i que de cada 4 naixements un sigui un avortament. Venim d'una taxa d'avortament de les més elevades d'Europa. Per tenir un indicador, tenim els mateixos avortaments que Alemanya, aquesta amb el doble de població que Espanya.

- La llei de l'avortament lliure aprovada l'any 2010, no ha certificat ni s'ha demostrat que redueixi el nombre d'avortaments, tot i que els dos últims anys s'hagi reduït. L'any 2011 en plena llei d'avortament lliure, es va assolir el rècord d'avortaments a l'estat Espanyol. 

- Tenim un greu problema en l'educació sexual de la població: Que més del 50% de les dones que van avortar l'any 2013 declaressin no haver utilitzar mètodes anticonceptius o que no constessin pot constatar dues coses: O que moltes dones s'han pres l'avortament com un mitjà anticonceptiu més (ho pot corroborar el fet que s'ha incrementat el nombre de dones que ja havien avortat anteriorment una vegada o més) O que els mitjans anticonceptius tenen un gran índex de fracàs, ja que més del 40% dels que havien declarat que havien pres mesures anticonceptives van acabar amb avortament.
L'altre opció també potser és que l'educació sexual només basada en ensenyar com mecànicament es posa o s'utilitza un mètode anticonceptiu ha estat i és un fracàs tal i com així ho indiquen les dades.

Per finalitzar per sortir de les fredes xifres, números i percentatges, ens agradaria posar rostre, posar imatge als éssers humans als quals se'ls hi va privar la seva vida i poder néixer:

A Espanya l'any 2013, se'ls va eliminar la vida a 74.459 fills/es de 8 setmanes de gestació com aquest: 


També a 23.494 fills/es de 12 setmanes de gestació  se'ls va eliminar la vida com aquest:


També a 6.436 fills/es de 16 setmanes de gestació se'ls va eliminar la vida com aquest:


També a 2.860 fills/es de 20 setmanes de gestació se'ls va eliminar la vida com aquest:


Finalment, a 1.441 fills/es de més de 21 setmanes de gestació se'ls va eliminar la vida com aquest:



Com deia Mahatma Gandhi: "Em sembla tan clar com el dia que l'avortament és un crim"



Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada

 
Blogger Templates